Pendżabskie curry z ciecierzycy (Punjabi Chole)

Podziel się z innymi:

Curry przyrządzane z nasion ciecierzycy to popularna potrawa podawana w większości restauracji oferujących specjały kuchni indyjskiej. W samych Indiach to smaczne i pożywne wegetariańskie danie może być różnie nazywane w zależności od regionu (chole, kadala curry), jednak powszechnie znane jest pod nazwą chana masala. Curry z ciecierzycy występuje w wielu lokalnych odmianach różniących się użytymi przy jego przyrządzaniu dodatkami. Prawdopodobnie potrawa wywodzi się z terenów Pendżabu – historycznej krainy położonej na pograniczu indyjsko-pakistańskim.

Pendżabskie chole jadane jest tradycyjnie w towarzystwie smażonych kruchych chlebków zwanych bhatura.

Curry z ciecierzycy z Pendżabu (Punjabi Chole)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1.5 szklanki suszonej ciecierzycy
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • szczypta sproszkowanego chili
  • 1 łyżka ghee lub oleju
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
Przyprawy do zmielenia:
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 cm kawałek cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 2-3 strączki czarnego kardamonu
  • 10-12 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 liść tejpatta/indyjski liść laurowy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 6-8 godzin.
  2. Namoczone ziarna ciecierzycy płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut) z dodatkiem pół łyżeczki soli oraz 2 strączkami czarnego kardamonu.
  3. Cebulę i pomidory drobno kroimy, możemy zostawić trochę cebuli w postaci krążków do przybrania gotowej potrawy.
  4. Na suchej patelni podprażamy do zbrązowienia przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, pieprz, cynamon, goździki, kardamon, indyjski liść laurowy, następnie - po ostygnięciu mielemy na proszek.
  5. Na patelni rozgrzewamy ghee (olej), wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zezłocenia, następnie dodajemy utarty imbir oraz sproszkowane chili, smażymy przez chwilę.
  6. Dodajemy pomidory, smażymy mieszając aż zmiękną a woda odparuje.
  7. Dodajemy zmielone przyprawy, ugotowaną ciecierzycę i posiekane zielone papryczki chili, wszystko mieszamy.
  8. Dolewamy troszkę wody, gotujemy przez około 5 minut.
  9. Solimy do smaku i doprawiamy sokiem z cytryny.

Gotowe danie dekorujemy krążkami surowej cebuli.

Uwaga: W oryginalnych indyjskich recepturach na chole jako środek zakwaszający występuje przyprawa zwana anargana. Są to zmielone suszone pestki owoców granatu. W przepisie zastąpiono je sokiem z cytryny.

Zamiast suszonej ciecierzycy do przyrządzenia chole z powodzeniem możemy wykorzystać ciecierzycę w puszce (2 puszki).

Smacznego!

pendżabskie curry z ciecierzycy


Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: