Jalfrezi z kurczaka (Chicken Jalfrezi)

Podziel się z innymi:

Jalfrezi to indyjska wersja chińskiego dania typu „stir-fry„, czyli kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach usmażone w towarzystwie rozmaitych warzyw. Danie zazwyczaj jest dosyć pikantne, w restauracjach najczęściej przygotowywane z kurczaka z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów.

Powstanie tej potrawy łączy się z czasami panowania Brytyjczyków na terenie Indii. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie przysmaki, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu tygodnia, a hojnie dozowane chili i intensywne przyprawy pomagały poprawić smak odgrzewanego, niezbyt świeżego mięsa.

Obecnie jalfrezi z kurczaka jest jednym z najchętniej zamawianych dań w indyjskich restauracjach w Wielkiej Brytanii. Chociaż dzisiaj w wersji restauracyjnej tego dania stosuje się świeże mięso, nie oznacza to jednak, że nie można jalfrezi przyrządzić zgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem, wykorzystując na przykład pozostałego z dnia poprzedniego pieczonego kurczaka.

Przepis na jalfrezi z kurczaka:

4.5 from 4 reviews
Jalfrezi z kurczaka (Chicken Jalfrezi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1/2 kilograma mięsa z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 zielona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 rozgniecione ząbki czosnku i utarty dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • pęczek świeżych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę ok.3cm.
  2. Jedną cebulę, dwa pomidory oraz papryczki chili drobno siekamy.
  3. Pokrojone mięso mieszamy z solą i kurkumą.
  4. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebule i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i papryczki chili, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy posiekane pomidory i mieszając smażymy, aż odparuje z nich woda.
  5. Dodajemy sproszkowany kmin i kolendrę, a następnie mięso kurczaka.
  6. Smażymy mieszając, aż kurczak nabierze złotego koloru.
  7. Dodajemy jogurt rozmieszany z wodą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko przez około 10 minut.
  8. Zieloną paprykę kroimy w podłużne paski, pomidor w kostkę, a cebulę w wąskie "piórka".
  9. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone warzywa, kiedy sa półmiękkie dodajemy Garam Masala, mieszamy.
  10. Podsmażone warzywa dodajemy do kurczaka.
  11. Wszystko smażymy jeszcze razem przez kilka minut, w razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru.
  12. Posypujemy natką kolendry.

Smacznego!

kurczak jalfrezi

Podziel się z innymi:

Komentarze

Jalfrezi z kurczaka (Chicken Jalfrezi) — 8 komentarzy

  1. przepyszna potrawa. idealna ostrość. kurczak w maśle też super. nie mogę się doczekać spróbować innych przepisów z tej strony. są naprawdę świetne!

  2. Udało się 🙂 Super przepis!!!
    Żona była pod wrażeniem 😛
    Jeszcze kiedyś zrobię na pewno. Generalnie to pierwsze danie indyjskie jakie zrobiłem i chyba się zakochałem w tej kuchni 🙂 Mieszkam w Radomiu i nie ma tu takiej knajpy więc wziąłem sprawy w swoje ręce.
    Pozdrawiam serdecznie i każdemu polecam tą stronę. Szacuneczek!

  3. Zrobiłam Jalfrezi z serem panner i chlebkami naan(oba z przepisu z youtube Kuzyna Hindusa). Pyszota. Potrawa wejdzie na stałe do repertuaru, choć już ją zmodyfikowałam dodając dużą marchewkę i szpiczastą paprykę czerwoną zamiast zielonej zwykłej.

  4. Moim zdaniem sos wyszedł zbyt wodnisty, dlatego gotowałem bez przykrycia jeszcze jakiś czas, aby woda odparowała, ale w smaku dobre. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: