Jalfrezi to indyjska wersja chińskiego dania typu „stir-fry„, czyli kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach usmażone w towarzystwie rozmaitych warzyw. Danie zazwyczaj jest dosyć pikantne, w restauracjach najczęściej przygotowywane z kurczaka z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów.
Powstanie tej potrawy łączy się z czasami panowania Brytyjczyków na terenie Indii. Resztki pieczonych i gotowanych mięs pozostałe po wystawnych przyjęciach organizowanych na dworze brytyjskiej arystokracji, na których podawano tradycyjne angielskie przysmaki, starano się zużyć do przygotowania posiłków jedzonych w ciągu tygodnia, a hojnie dozowane chili i intensywne przyprawy pomagały poprawić smak odgrzewanego, niezbyt świeżego mięsa.
Obecnie jalfrezi z kurczaka jest jednym z najchętniej zamawianych dań w indyjskich restauracjach w Wielkiej Brytanii. Chociaż dzisiaj w wersji restauracyjnej tego dania stosuje się świeże mięso, nie oznacza to jednak, że nie można jalfrezi przyrządzić zgodnie z jego pierwotnym przeznaczeniem, wykorzystując na przykład pozostałego z dnia poprzedniego pieczonego kurczaka.
Przepis na jalfrezi z kurczaka:
- 1/2 kilograma mięsa z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 2 zielone papryczki chili
- 1 zielona papryka
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki Garam Masala
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 rozgniecione ząbki czosnku i utarty dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
- pęczek świeżych listków kolendry
- Mięso z kurczaka kroimy w kostkę ok.3cm.
- Jedną cebulę, dwa pomidory oraz papryczki chili drobno siekamy.
- Pokrojone mięso mieszamy z solą i kurkumą.
- Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebule i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i papryczki chili, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy posiekane pomidory i mieszając smażymy, aż odparuje z nich woda.
- Dodajemy sproszkowany kmin i kolendrę, a następnie mięso kurczaka.
- Smażymy mieszając, aż kurczak nabierze złotego koloru.
- Dodajemy jogurt rozmieszany z wodą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko przez około 10 minut.
- Zieloną paprykę kroimy w podłużne paski, pomidor w kostkę, a cebulę w wąskie "piórka".
- Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone warzywa, kiedy sa półmiękkie dodajemy Garam Masala, mieszamy.
- Podsmażone warzywa dodajemy do kurczaka.
- Wszystko smażymy jeszcze razem przez kilka minut, w razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru.
- Posypujemy natką kolendry.
Smacznego!
przepyszna potrawa. idealna ostrość. kurczak w maśle też super. nie mogę się doczekać spróbować innych przepisów z tej strony. są naprawdę świetne!
Bardzo dziękuję, pozdrawiam
mieszkam za granicą, jadam regularnie bengalezi, sri lankan, indian
dla mnie 7.5/10 …smakowało
Właśnie przed 15 min zjadłem z żona. Bardzo jej smakowało i mi tez.
Mam wszystko najtrudniej dostać zielone papryczki. W weekend robię dam znać 🙂
Udało się 🙂 Super przepis!!!
Żona była pod wrażeniem 😛
Jeszcze kiedyś zrobię na pewno. Generalnie to pierwsze danie indyjskie jakie zrobiłem i chyba się zakochałem w tej kuchni 🙂 Mieszkam w Radomiu i nie ma tu takiej knajpy więc wziąłem sprawy w swoje ręce.
Pozdrawiam serdecznie i każdemu polecam tą stronę. Szacuneczek!
Cieszę się, że smakowało.
Zrobiłam Jalfrezi z serem panner i chlebkami naan(oba z przepisu z youtube Kuzyna Hindusa). Pyszota. Potrawa wejdzie na stałe do repertuaru, choć już ją zmodyfikowałam dodając dużą marchewkę i szpiczastą paprykę czerwoną zamiast zielonej zwykłej.
Moim zdaniem sos wyszedł zbyt wodnisty, dlatego gotowałem bez przykrycia jeszcze jakiś czas, aby woda odparowała, ale w smaku dobre. 🙂