Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry)

Podziel się z innymi:

Curry przygotowywane z kurczaka i owoców beninkazy szorstkiej (ash gourd, winter melon) to danie typowe dla okolic miasta Thrissur położonego w południowoindyjskim stanie Kerala. Miasto to, uważane za kulturalną stolicę Kerali, słynie w całych Indiach z odbywającego się corocznie festiwalu Pooram z kolorową paradą słoni i pokazami sztucznych ogni. W przeszłości Thrissur było ważnym ośrodkiem nauczania hinduizmu, dzisiaj mieszają się w nim wpływy wszystkich indyjskich religii. W kuchni regionu, tak jak w całych południowych Indiach, dominują dania wegetariańskie doprawione kokosem i aromatycznymi ostrymi przyprawami, jednak w Kerali, w odróżnieniu od reszty kraju, możemy natknąć się również na potrawy przyrządzane z wołowiny.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na smaczne południowoindyjskie curry. Zamiast zimowego melona z powodzeniem możemy wykorzystać cukinię.

Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 500 gramów zimowego melona
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 8-10 listków curry
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 pomidory
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1 szklanka mleka kokosowego
do przyprawienia gotowego dania:
  • kilka listków curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 szalotek lub pół niewielkiej cebuli
  • 2-3 suszone papryczki chili
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Mięso nacieramy kurkumą, solą i pieprzem, pozostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
  3. Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
  4. Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki.
  5. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy posiekaną cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia.
  6. Dodajemy imbir, czosnek, zielone chili i liście curry, smażymy mieszając, aż cebula się lekko zezłoci.
  7. Dodajemy pokrojone pomidory, kolendrę i garam masala.
  8. Smażymy wszystko mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
  9. Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut.
  10. Zimowy melon obieramy ze skórki, miąższ kroimy w niewielką kostkę.
  11. Dodajemy do kurczaka, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 10 minut). Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut bez przykrycia, aby sos nieco się zagęścił.
  12. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone szalotki, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, kilka listków curry i czerwone suszone papryczki chili.
  13. Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.

Smacznego!

Kozhi Kumbalanga Curry

Podziel się z innymi:

Komentarze

Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry) — Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: