Naleśniki appam (Appam)

Podziel się z innymi:

Naleśniki przyrządzane ze sfermentowanego ciasta z mąki ryżowej, nazywane appam, to bardzo popularne danie śniadaniowe południowych stanów Indii. Naleśniki appam najczęściej mają kształt miseczki. Tradycyjnie smażone są w appachatti, naczyniu, które jest rodzajem małego woka z przykrywką. Dzięki takiemu kształtowi patelni łatwo uzyskać idealne appam, które są kruche i chrupiące na brzegach, a lekko puszyste w swojej centralnej części. Oczywiście w braku oryginalnego appachatti możemy do przygotowania naleśników użyć dowolnej niewielkiej patelni.

appachatti

appachatti

Aby wywołać fermentację ciasta z mąki ryżowej, w oryginalnych „ludowych” recepturach dodaje się do niego toddy, czyli lekko sfermentowany sok palmowy – „wino palmowe”. We współczesnych przepisach do ciasta najczęściej dodaje się po prostu drożdże.

Delikatne, lekko kokosowe naleśniki appam serwowane są najczęściej w towarzystwie różnych wegetariańskich curry (klasyką w kuchni Kerali jest podawanie appam z curry przygotowanym z czarnej ciecierzycy), można je jeść również z dodatkiem lekko osłodzonego mleka kokosowego. Jeśli do miseczki utworzonej przez naleśnik wbijemy podczas smażenia jajko, otrzymamy pożywne „egg appam”. Serwowane w takiej formie danie jest bardzo popularne w kuchni Sri Lanki i nazywane tam „egg hopper”.

Naleśniki appam (Appam)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki surowego ryżu
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka świeżo utartego kokosa
  • pół łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Surowy ryż zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia przez 3-4 godziny.
  2. Namoczony ryż odcedzamy, miksujemy razem z ryżem gotowanym, cukrem i utartym kokosem na gładką masę, dolewając małymi partiami odpowiednią ilość wody. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
  3. Solimy, dodajemy drożdże, mieszamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 6-8 godzin.
  4. Przefermentowane ciasto mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  5. Łyżkę ciasta wylewamy na rozgrzaną niewielką natłuszczoną patelnię, kolistymi ruchami pozwalamy ciastu rozpłynąć się równomiernie na boki.
  6. Przykrywamy patelnię przykrywką.
  7. Smażymy 2-3 minuty do zarumienienia się naleśnika na brzegach.
  8. Delikatnie zdejmujemy naleśnik z patelni, brzegi powinny być kruche, a środek lekko puszysty.

Uwaga: Zamiast surowego ryżu do przygotowania naleśników appam możemy użyć mąki ryżowej.

Smacznego!

naleśniki appam

Podziel się z innymi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: