Pendżabskie chlebki bhatura (Bhatura Breads)

Podziel się z innymi:

Przepis na puszyste chlebki bhatura wywodzi się z Pendżabu, historycznej krainy leżącej dziś na pograniczu indyjsko – pakistańskim. Smażone w głębokim oleju złociste pszenne chleby są tradycyjnie jadane na śniadanie w zestawie z chole – pikantnym curry przygotowanym z ciecierzycy. Taki zestaw śniadaniowy nazywany Chole Bhature jest bardzo popularny w całych północnych Indiach.

Wizualnie bhatury przypominają inne indyjskie chleby – puri, gdyż tak jak one, efektownie nadymają się podczas smażenia. Jednak podczas gdy chlebki puri przygotowuje się głównie z mąki pełnoziarnistej (atta), bhatury przyrządza się z białej mąki (maida), a ciasto pozostawia się do fermentacji z dodatkiem jogurtu i środka spulchniającego (drożdży bądź proszku do pieczenia), dzięki temu pod chrupiącą skórką bhatury mają bardziej puszystą strukturę, niż puri.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na północnoindyjskie chlebki bhatura:

Pendżabskie chlebki bhatura (Bhatura Breads)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki białej mąki pszennej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki suszonych drożdży albo 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę letniej wody (niecałe pół szklanki)
  • opcjonalnie dwie łyżki semoliny (kaszki z pszenicy durum)
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy jogurt, cukier, sól, semolinę, proszek do pieczenia bądź drożdże i olej.
  2. Mieszamy wszystkie składniki.
  3. Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Po kilkuminutowym zagniataniu powinniśmy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
  4. Zostawiamy na godzinę przykryte ściereczką.
  5. Dzielimy na 8 części. Formujemy w kulki.
  6. Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placki o grubości 1-2 milimetry.
  7. W rondlu rozgrzewamy olej.
  8. Chlebki smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.

Tradycyjnie podajemy z curry z ciecierzycy.

Smacznego!

chole bhature

Podziel się z innymi:

Komentarze

Pendżabskie chlebki bhatura (Bhatura Breads) — 3 komentarze

  1. Czy ciasto kiedy jest zostawione pod ścierka na godzinę powinno urosnąć? Czy chodzi tylko o fermentację?

    Dzisiaj próbuje pierwszy raz robic🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: