Pierożki samosa z Pendżabu ( Punjabi Samosa )

Podziel się z innymi:

Pierożki samosa są bardzo popularną przekąską kuchni indyjskiej. Pierożki wypełnione mogą być zarówno warzywnym jak i mięsnym nadzieniem, również ciasto, z którego robi się samosy, może występować w kilku wariantach. Samosa z Pendżabu (Punjabi Samosa) są tradycyjnie nadziewane farszem, którego podstawą są gotowane ziemniaki i zielony groszek. Przyprawione na ostro nadzienie i delikatne kruche ciasto tworzą bardzo smaczną kompozycję, wartą wypróbowania w naszej kuchni.

5.0 from 1 reviews
Pierożki samosa z Pendżabu (Punjabi Samosa)
 
Składniki/Ingredients:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłego oleju
  • około 3 łyżek wody
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 2 ziemniaki ugotowane i rozgniecione
  • 1/2 szklanki zielonego ugotowanego groszku ( może być groszek z puszki )
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub ząbek czosnku i około 2 cm korzenia imbiru)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili lub 2 drobno posiekane zielone papryczki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • opcjonalnie pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • opcjonalnie kilka liści curry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepły olej. Mieszamy wszystko i dolewając powoli wody, zagniatamy ciasto. Powinno być średnio miękkie i elastyczne.
  2. Ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodajemy ziarna kminu i gorczycy oraz liście curry, smażymy wszystko razem przez chwilę dla wydobycia aromatu. Następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub czosnek i imbir), chili, kurkumę, sól oraz Garam Masala, mieszamy.
  4. Dodajemy ziemniaki, zielony groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Wszystko razem chwilę smażymy, dokładnie mieszając.
  5. Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 centymetrów. Placek przecinamy nożem po średnicy - otrzymujemy dwie połówki koła. Z takiej połówki placka formujemy stożek, sklejając ze sobą proste brzegi- otrzymujemy coś w kształcie rożka do lodów. Do środka wkładamy nadzienie i dokładnie zaklejamy górę pierożka. Pierożek delikatnie przyciskamy do podłoża, formując czworościan (coś w rodzaju piramidki o trójkątnej podstawie).
  6. Samosy smażymy po kilka minut w głębokim oleju, aż będą jasnozłote. Osączamy na papierowym ręczniku.

Smacznego!

samosy

Podziel się z innymi:

Komentarze

Pierożki samosa z Pendżabu ( Punjabi Samosa ) — 12 komentarzy

  1. Kocham i wielbię samosy. Polecam z sosem z pomidorów i soku pomarańczowego. Idealnie się komponują.
    Strona strasznie mi się podoba, na pewno będę zaglądać szczególnie na dział wegetariańskie dania.

  2. Właśnie będę podchodzić do tych pierożków niedługo. Jadłam w restauracjach i uwielbiam, ale teraz będę testować samodzielne wykonanie. Przepis mam chyba podobny do Twojego 🙂

  3. Rewelacyjny przepis, właśnie zajadam się pysznymi samosami. Brakuje mi tylko jakiegoś sosu.. właśnie, jaki sos zaproponowałbyś do tego dania? Najlepiej wegański 🙂

    • Sos albo zielony: kolendrowo-miętowy z czosnkiem, albo czerwony: kwaśno-słodki – tamaryndowy z chili i kminem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: