Pulpety jagnięce w kremowym pomidorowym sosie (Lamb Kofta Curry)

Podziel się z innymi:

Kulki formowane z mielonego mięsa w kuchni indyjskiej określane są jako kofta. Nazwa ta funkcjonuje nie tylko w Indiach – kofty znane są w kuchniach wielu krajów Azji, Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Zazwyczaj, w odróżnieniu od kebabów, podawane są w sosie. Jagnięce kofty zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie wzbogacanym śmietaną i orzechami nerkowca albo migdałami to pamiątka po królewskiej kuchni władających północnymi Indiami Wielkich Mogołów. Danie to jest dziś bardzo popularne w całych Indiach, chętnie podawane jest również w indyjskich restauracjach na Zachodzie.

Oto przepis na indyjskie kofty w pomidorowym curry. Zamiast jagnięciny można z powodzeniem użyć wołowiny lub cielęciny.

5.0 from 1 reviews
Curry z pulpetami jagnięcymi (Lamb Kofta Curry)
 
Składniki/Ingredients:
pulpety:
  • pół kilograma mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 lyżka tartej bułki
  • 1 drobno posiekana cebula
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • pół szklanki drobno posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
  • płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia
sos:
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 3 posiekane pomidory (moga byc pomidory z puszki)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka mieszanki garam masala
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • opcjonalnie 2 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie natka kolendry do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, posiekaną kolendrę, miętę, pastę czosnkowo-imbirową, cynamon, sól, jajko i tartą bułkę. Mięsną masę dokładnie wyrabiamy i formujemy z niej kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  2. Pulpety obsmażamy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
  3. Migdały lub nerkowce zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i zostawiamy na około 10 minut. Następnie blendujemy je na gładką pastę.
  4. Cebulę drobno siekamy.
  5. W dużym rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oleju, podsmażamy cebulę do zeszklenia.
  6. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę oraz łyżeczkę soli, smażymy mieszając przez około dwie minuty.
  7. Dodajemy posiekane pomidory, mielone chili, kmin rzymski oraz kolendrę, smażymy mieszając, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje.
  8. Dodajemy podsmażone pulpety, delikatnie mieszamy, żeby pokryły się przyprawami, dodajemy około 3/4 szklanki wody.
  9. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  10. Do sosu dodajemy zblendowane orzechy, śmietankę, rozgniecione strączki kardamonu, mieszankę garam masala i suszone liście kozieradki.Wszystko mieszamy. W razie potrzeby dosalamy do smaku.
  11. Dusimy jeszcze przez 10 minut, sos powinien się zagęścić.
  12. Posypujemy posiekaną natką kolendry.

Podajemy z ryżem albo chlebkami czapati.

Smacznego!

kofty w kremowym pomidorowym curry

Podziel się z innymi:

Komentarze

Pulpety jagnięce w kremowym pomidorowym sosie (Lamb Kofta Curry) — Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: