Serowy deser rasmalai (Ras Malai)

Podziel się z innymi:

Rasmalai to tradycyjny północnoindyjski deser będący rozwinięciem pochodzącego z kuchni Bengalu smakołyku o nazwie rasgulla. Są to słodkie kulki uformowane ze świeżego kremowego serka chhana (również chhena, chenna) zanurzone w aromatyzowanym kardamonem i szafranem zagęszczonym mleku. Proces wytwarzania serka chhana jest bardzo podobny do tego, w jakim uzyskujemy ser paneer. Jedyną różnicą jest to, że powstały w wyniku zakwaszenia gotującego się mleka ser pozostawiamy do odcieknięcia niczym nie przyciśnięty, w wyniku czego otrzymujemy miękką, kremową serową masę.

Rasmalai to deser przygotowywany tradycyjnie z okazji świąt religijnych i rodzinnych uroczystości. Czasami bywa dodatkowo aromatyzowany wodą z kewry bądź różaną.

5.0 from 1 reviews
Serowy deser rasmalai (Ras Malai)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 litry pełnotłustego mleka
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżka pokruszonych migdałów
  • 1 łyżka pokruszonych pistacji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Z jednego litra mleka przygotujemy serek chhana, mleko podgrzewamy do zagotowania w garnku o grubym dnie, mieszając, żeby się nie przypaliło.
  2. Do gotującego się mleka wlewamy powoli sok z cytryny, pod wpływem kwasu mleko zwarzy się. Mieszamy do momentu, aż ujrzymy żółtą serwatkę.
  3. Przecedzamy przez bawełnianą szmatkę (tetrową pieluchę), płuczemy pod bieżącą wodą, następnie brzegi szmatki związujemy, delikatnie ściskając ser.
  4. Otrzymany ser zostawiamy powieszony do odcieknięcia przez około pół godziny.
  5. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy szklankę cukru.
  6. Ser wyrabiamy rękami, powinniśmy uzyskać miękką gładką masę.
  7. Z masy serowej formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, po czym spłaszczamy je delikatnie. Z 1 litra pełnotłustego mleka powinniśmy otrzymać 6 kulek.
  8. Kulki wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem, po czym wyjmujemy. Kulki powinny powiększyć swoją objętość około dwukrotnie.
  9. Na teflonowej patelni podgrzewamy mleko.
  10. Mieszając, żeby się nie przypaliło redukujemy je do około 50 % początkowej objętości.
  11. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, kardamon i szafran, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  12. Dodajemy pokruszone migdały i pistacje, gotujemy jeszcze przez chwilę.
  13. Serowe kulki układamy w naczyniu, zalewamy zagęszczonym mlekiem.
  14. Deser podajemy schłodzony.

Smacznego!

ras malai

Podziel się z innymi:

Komentarze

Serowy deser rasmalai (Ras Malai) — 5 komentarzy

  1. Nie musi… A wręcz jest obrzydliwy. Dlatego, że Europejczycy znają inne smaki. To że to nazywa się ser nie ma z żadnym znany w ururopie serem nic wspólnego. Jest to mega słodka i mdla masa. Jadłem I niestety wielkie było moje rozczarowanie.

  2. Oh my God. Jem to pietwszy raz. 😲Kupilam Rasmali u hinduskiego sklepikarza. Smakuje dziwnie, za kazdym kesem lepiej. Hmm, no poza tym ze na tym mozna wyhodować bekterie i grzyby jak to robia w labolatoriach no i moze to smakowac komus:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: