Rasam

Podziel się z innymi:

Rasam to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni południa Indii. Jest to kwaśna, pikantna zupa przygotowywana zazwyczaj na bazie pomidorów i soku z tamaryndowca. W tradycyjniej kuchni południowoindyjskiej rasam serwowany jest jako drugie danie – następujące po sambarze. Może być podawany jako rzadki sos wykorzystywany do polania ugotowanego ryżu lub samodzielnie jako rozgrzewająca aromatyczna zupa.

Istnieje wiele wersji tej potrawy, różniących się użytymi składnikami w zależności od regionu i osobistych upodobań przygotowujących rasam kucharzy. Historycznie podstawą dania był tamarynd i czarny pieprz, a wśród mieszkających w Indiach Anglików zyskało ono popularność pod nazwą „pieprzowej wody” (Pepper Water) i stało się inspiracją dla zupy znanej w kuchni brytyjskiej jako mulligatawny.

Oto podstawowy przepis na rasam:

5.0 from 2 reviews
Rasam
 
Składniki/Ingredients:
  • kawałek pulpy tamaryndowej o wielkości piłeczki pingpongowej
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka gałązek natki kolendry
  • woda
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
przyprawy do "tadki"
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ok. 10 listków curry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżeczki oleju albo klarowanego masła
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, zostawiamy na około pół godziny, po czym wyciskamy. Otrzymujemy w ten sposób kwaśną tamaryndową wodę. Pulpę wyrzucamy.
  2. Jedną łyżeczkę ziaren pieprzu, kmin rzymski i nasiona kolendry prażymy przez chwilę na patelni, po ostygnięciu mielemy na proszek.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, po około 2 minutach minutach obieramy je ze skóry i rozgniatamy widelcem. Możemy użyć również pomidorów z puszki.
  4. Rozgniecione pomidory wkładamy do garnka, zalewamy wodą tamaryndową, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy rozgnieciony czosnek, mieloną kurkumę i gotujemy przez około 5 minut.
  5. Dodajemy mieszankę uprażonych przypraw, mielone chili, sól i cukier.
  6. Przygotowujemy tzw. "tadkę", czyli podsmażone aromatyczne przyprawy:
  7. Rozgniatamy w moździerzu pół łyżeczki ziaren pieprzu (nie powinny być zmielone na proszek, a tylko pokruszone).
  8. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy ziarna gorczycy, listki curry, pieprz i asafetydę, smażymy przez chwilę.
  9. Podsmażone przyprawy dodajemy do garnka z rasamem, posypujemy posiekaną natką kolendry.

Smacznego!

rasam

Uwaga: Przyprawy, które w przepisie są prażone i mielone, tworzą wraz z mielonym chili tzw. Rasam Powder – przyprawę do rasam. Mieszanka taka jest powszechnie dostępna w handlu i w praktyce często stosowana przez kucharzy. Mieszankę taką można przygotować w większej ilości i wykorzystywać według potrzeb.

Do tradycyjnego rasam dodaje się często ugotowanego i rozgniecionego toor dal (około pół szklanki). Czasem również używa się wodę po jego gotowaniu – sam toor dal wykorzystuje się wówczas najczęściej do przygotowania warzywnego sambaru.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Rasam — 6 komentarzy

  1. Zrobiłam i jestem zachwycona. Zupa jest pyszna, aromatyczna, chociaż pikantna, aż łzy mi leciały.. Gdyby jeszcze składniki były bardziej dostępne, to byłoby super. Dobrze, że mieszkam w Warszawie i mam tu swój ulubiony sklepik z żywnością z różnych stron świata, bo bez tego ani rusz.. Podobną zupę jadłam w Sulisławiu, jak byłam na warsztatach z jogi, nie pamiętam jak się nazywała, ale to też chyba była odmiana rasam.

  2. Czy jest możliwość użycia zamiast pulpy tamaryndowej pasty tamaryndowej? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? Dziękuję za pomoc.

    • Tak, wlaściwie to jest to samo. Pulpa tamaryndowa to sprasowane owoce wraz z nasionami sprzedawane w postaci bloków, trzeba je namoczyć przed użyciem. Pasta tamaryndowa jest produktem gotowym do zastosowania w daniu. Nie trzeba jej już moczyć, można rozprowadzić trochę wodą lub dodać bezpośrednio do potrawy. Sugeruję użyć trochę mniej, gdyż to już czysty produkt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: