Serowo-ziemniaczane kofty w śmietanowo-pomidorowym sosie (Malai Kofta)

Podziel się z innymi:

Kofta to określenie od wieków obecne w tradycji kulinarnej krajów Bliskiego Wschodu oraz południowej Azji. Słowo to oznacza niewielkie kotleciki przyrządzane najczęściej z przyprawionego zmielonego mięsa. W kuchni indyjskiej obok wersji mięsnej powszechnie występują również kofty wegetariańskie w różnych odmianach.

Malai Kofta (słowo malai oznacza śmietanę) to jedno z najbardziej popularnych wegetariańskich dań występujących w menu restauracji serwujących specjały kuchni indyjskiej. Są to smażone w głębokim oleju kulki przyrządzane z masy ziemniaczano-serowej z dodatkiem przypraw. Takie serowo-ziemniaczne pulpeciki – kofty podawane są w towarzystwie aromatycznego gęstego pomidorowo-śmietanowego sosu. Niekiedy do masy na kofty, oprócz sera paneer i ziemniaków, dodawane są ugotowane warzywa (marchewka, groszek, kalafior), czasem też pulpeciki nadziewa się całymi orzechami i rodzynkami z dodatkiem odrobiny gęstej śmietany.

Zapraszam do wypróbowania podstawowego przepisu na Malai Kofta. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 10 kotlecików.

5.0 from 1 reviews
Serowo-ziemniaczane kofty w śmietanowo-pomidorowym sosie (Malai Kofta)
 
Składniki/Ingredients:
składniki na kofty
  • 1 szklanka utartego sera paneer (200 g)
  • 2 ugotowane ziemniaki (200 g)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 1 łyżeczka orzechów nerkowca lub migdałów
  • szczypta mieszanki Garam Masala
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • pół łyżeczki soli
do przygotowania sosu
  • 1 duża cebula
  • 3 dojrzałe pomidory (mogą być pomidory w puszce)
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mieszanki Garam Masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści kozieradki
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • łyżka utartego sera paneer do dekoracji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Orzechy przeznaczone do dodania do sosu zalewamy wodą na około pół godziny, po czym blendujemy na pastę. Orzechy przeznaczone do kotlecików drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki na kotleciki mieszamy, chwilę wyrabiamy, aby składniki połączyły się w gładką masę.
  3. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  4. Kofty smażymy w głębokim oleju do zezłocenia, wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Cebulę i pomidory miksujemy oddzielnie na puree.
  6. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Zmiksowaną cebulę smażymy mieszając, aż lekko się zrumieni, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy jeszcze przez chwilę.
  7. Dodajemy puree pomidorowe oraz zmiksowane nerkowce, smażymy wszystko mieszając, aż odparuje nadmiar wody a od sosu zacznie się oddzielać olej.
  8. Dodajemy sproszkowane przyprawy, solimy do smaku.
  9. Dodajemy śmietanę, mleko, suszone liście kozieradki, gotujemy na małym ogniu przez około pięć minut.
  10. Do sosu wkładamy usmażone kofty, dodajemy natkę kolendry.
  11. Gotowe danie dekorujemy odrobiną utartego sera paneer oraz gęstej śmietanki.

Smacznego!

malai kofta

Ser paneer można zastąpić w przepisie serem typu ricotta, pamiętając jednak, że ma on inną konsystencję.

Podziel się z innymi:

Komentarze

Serowo-ziemniaczane kofty w śmietanowo-pomidorowym sosie (Malai Kofta) — 5 komentarzy

  1. Można użyć każdej mąki, chodzi o wysuszenie ciasta. Dodawałem ziemniaczaną, ale kofty były zbyt ciągliwe. Mąka kukurydziana powoduje, że są kruche i puszyste, jest więc najlepsza. Podobny efekt daje mąka z ciecierzycy (może nawet lepszy, zależy co kto lubi). Pozdrawiam.

  2. Bardzo dobry przepis i zawsze mi się sprawdza.Nieraz korty robię z innych składników a orzeszki nerkowca zastępuję mieszanką słonecznika,orzeszków ziemnych niesolonych i orzechów włoskich.

  3. Zrobiłam! Przepis świetny!! jedynie zamiast sera z przepisu użyłam twarogu i było też pyszne 😀 POLECAM! nawet spisałam do swojej książki kucharskiej! Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: