Smażona ryba z Amritsaru (Amritsari Fish)

Podziel się z innymi:

Niewielkie kawałki ryby obtoczone w aromatycznym cieście i smażone w głębokim oleju są popularną przekąską serwowaną na ulicznych straganach wielu indyjskich miast. Nazwa dania pochodzi od miasta Amritsar położonego w stanie Pendżab. To właśnie w Pendżabie narodziła się religia zwana sikhizmem, której wyznawców łatwo rozpoznać po długich włosach skrytych pod kolorowym turbanem oraz noszonej na przegubie stalowej bransolecie. Dla sikhów Amritsar jest miejscem świętym, tam bowiem na wysepce pośrodku jeziora zwanego Jeziorem Nektaru Nieśmiertelności wybudowana została w końcu XVI wieku świątynia, będąca dla wyznawców sikhizmu w Indiach głównym miejscem kultu. Na terenie Złotej świątyni przechowywana jest święta księga sikhów – Sri Guru Granth Sahib.

Zapraszam do wypróbowania łatwego przepisu na rybę po amritsarsku.

5.0 from 1 reviews
Smażona ryba z Amritsaru (Amritsari Fish)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kg filetów z ryby
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka nasion adżwanu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na ok. 5-centymetrowe kawałki.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solą, zostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
  3. W misce mieszamy razem mąkę z ciecierzycy, nasiona adżwanu, pastę czosnkowo-imbirową i chili.
  4. Dodajemy rozmącone jajko, mieszamy wszystko, aby uzyskać srednio gesta masę, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody.
  5. Dodajemy zamarynowaną rybe, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze na około 10 minut.
  6. W rondlu rozgrzewamy olej, rybę smażymy partiami do zezłocenia - około 4-5 minut.
  7. Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z krążkami surowej cebuli i ćwiartkami cytryny.

Smacznego!

ryba po amritsarsku

Podziel się z innymi:

Komentarze

Smażona ryba z Amritsaru (Amritsari Fish) — 4 komentarze

  1. Słyszałem trochę, o tej przyprawie, która została zastosowana w tej rybie. Znajomy móił mi, że jest bardzo smaczna. Nie miałem okazji spróbować jej tylko z jednego powodu, ponieważ nie wiem, gdzie można ją w naszym kraju dostać. Ma ktoś może jakieś pomysły z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:/Rate recipe: