Goańskie zielone curry z kurczaka (Goan Green Chicken Curry)

Goa – najmniejszy indyjski stan położony na zachodnim wybrzeżu Półwyspu Indyjskiego. Tereny Goa przez długi czas zarządzane były przez Portugalczyków, a do Indii powróciły dopiero w latach sześćdziesiątych XX wieku. To między innymi stąd rozprzestrzeniały się na resztę subkontynentu przyprawy, owoce i … Czytaj dalej

Biryani z kurczakiem (Hyderabadi Chicken Biryani)

Biryani – danie przyrządzane z ryżu z rozmaitymi dodatkami rozpowszechniło się na terenach Indii za czasów panowania władców pochodzących z dynastii Wielkich Mogołów. Aromatyczna potrawa przyrządzana dla mogolskiej szlachty zyskała z czasem ogromną popularność wśród miejscowej ludności. Biryani występuje obecnie … Czytaj dalej

Jalfrezi z kurczaka (Chicken Jalfrezi)

Jalfrezi to indyjska wersja chińskiego dania typu “stir-fry“, czyli kawałki mięsa zamarynowanego w przyprawach usmażone w towarzystwie rozmaitych warzyw. Danie zazwyczaj jest dosyć pikantne, w restauracjach najczęściej przygotowywane z kurczaka z dodatkiem papryki, cebuli i pomidorów. Powstanie tej potrawy łączy … Czytaj dalej

Smażone wątróbki drobiowe z przyprawami (Chicken Liver Masala Fry)

Polecam przepis na pyszne pikantne i pachnące curry przyrządzone z drobiowych wątróbek na sposób południowoindyjski. Cenna w składniki odżywcze i witaminy wątróbka z kurczaka nabiera w tej potrawie niecodziennego smaku i aromatu dzięki przyprawom, wśród których królują kolendra, pieprz i … Czytaj dalej

Kurczak tikka (Chicken Tikka)

Kurczak tikka ( Chicken Tikka ) – popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach pieczone w piecu tandoor lub na grillu. Drukuj/Print Kurczak Tikka (Chicken Tikka)   Składniki/Ingredients: 1 kilogram mięsa z piersi … Czytaj dalej

Kurczak 65 (Chicken 65)

W menu większości restauracji serwujących potrawy kuchni indyjskiej można znaleźć danie o tajemniczej nazwie Kurczak 65. To soczyste, niezwykle aromatyczne, pikantne kawałki kurczaka smażone w głębokim oleju. Potrawa ta pochodzi z Chennai (dawniej Madras) w stanie Tamil Nadu położonym w południowo-wschodnim … Czytaj dalej

Kurczak z Chettinad (Chettinad Chicken)

Chettinad to region położony w południowoindyjskim stanie Tamil Nadu. Słynny jest między innymi z bogatej tradycji kulinarnej, uznawanej za esencję kuchni południa Indii. Ostre, aromatyczne dania Chettinad tradycyjnie wykorzystują świeżo przygotowywane mieszanki przyprawowe – masale. Oto przepis na pyszne curry … Czytaj dalej

Kurczak w maśle (Butter Chicken)

Kurczak w maśle ( Butter Chicken – Murgh Makhani ) jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Kurczaka w maśle możemy znaleźć prawdopodobnie w każdej restauracji indyjskiej w każdym zakątku świata.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i przyprawach, duszone później w … Czytaj dalej

Kurczak z kozieradką ( Methi Chicken )

Kurczak z kozieradką (Methi Chicken – Murgh Methi) to popularne danie kuchni indyjskiej. Są to kawałki mięsa kurczaka duszone w delikatnym kremowym sosie z dodatkiem świeżych liści kozieradki. Oto przepis na pyszne i aromatyczne Murgh Methi: 5.0 from 3 reviews … Czytaj dalej