Południowoindyjski ryż kokosowy (Thengai Sadam)

Ryż należy do głównych składników diety w całych Indiach. W południowych regionach, gdzie dania z ryżu stanowią podstawę wyżywienia mieszkających tam ludzi, jednym z tradycyjnych sposobów urozmaicenia codziennego posiłku jest potrawa nazywana thengai sadam. Ugotowany na sypko ryż zmieszany jest z typowym dla kuchni … Czytaj dalej

Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao)

Kaszmir, historyczna kraina położona u stóp Himalajów, nazywana jest przez wielu “rajem na ziemi”. Otoczone ośnieżonymi szczytami najwyższych gór świata zielone żyzne doliny od zawsze urzekały swoim pięknem, a umiarkowany klimat sprzyjał uprawom gatunków niedostępnych w innych obszarach subkontynentu indyjskiego. … Czytaj dalej

Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)

Parsowie to grupa etniczna wyznająca starożytną religię – zaratusztrianizm. Zaratusztrianie około VIII wieku przybyli na tereny Indii z podbitej przez Arabów Persji, uciekając przed prześladowaniami ze strony wyznających islam najeźdźców. Kilkutysięczna wspólnota znalazła schronienie początkowo na obszarze Gudżaratu. W czasach brytyjskiego … Czytaj dalej

Keralskie biryani z kurczakiem (Thalassery Chicken Biryani)

Thalassery to miasto położone na Wybrzeżu Malabarskim na północy stanu Kerala. Od dawnych czasów stanowiło ważne miejsce na mapie handlu przyprawami. Do miejscowego portu po drogocenne korzenie zawijali przede wszystkim arabscy kupcy – to głównie za ich sprawą do miejscowej tradycji … Czytaj dalej

Ryż z pieprzem (Milagu Sadam)

Milagu Sadam czyli ryż z pieprzem to typowe danie tamilskie, bardzo popularne w południowych regionach Półwyspu Indyjskiego. Aromatyzowany charakterystycznymi dla południowoindyjskiej kuchni przyprawami gotowany ryż jedzony jest jako samodzielne danie lub może stanowić dodatek do curry. Drukuj/Print Ryż z pieprzem (Milagu Sadam) … Czytaj dalej

Biryani z mielonym mięsem (Keema Biryani)

Keema Biryani to jedna z wersji słynnej potrawy z ryżu, niezmiernie popularnej nie tylko w Indiach. Biryani jada się w całej południowej Azji i występuje ono w niezliczonej ilości odmian regionalnych, różniących się zastosowanymi w daniu dodatkami i metodami przyrządzania. … Czytaj dalej

Południowoindyjski ryż z jogurtem (Curd Rice)

Curd Rice (w języku tamilskim Thayir Sadam) – to lekkie danie przyrządzane z ryżu i jogurtu jest bardzo popularne w południowych stanach Indii. W indyjskich domach ryż z jogurtem spożywa się zazwyczaj na zakończenie popołudniowego lub wieczornego posiłku dla złagodzenia wpływu ostrych potraw … Czytaj dalej

Gotowany ryż z fasolką mung (Ven Pongal)

Pongal – danie przygotowywane z ryżu i nasion fasolki mung (moong dal) zaliczane jest do klasyków kuchni tamilskiej. Istnieje kilka wariantów tej potrawy. Słodka wersja przyrządzana z dodatkiem mleka, rodzynek i kardamonu jest nieodzownym składnikiem czterodniowego święta plonów Thai Pongal, szczególnie hucznie obchodzonego … Czytaj dalej

Ryż miętowy (Pudina Rice)

Dla ludzi mieszkających na terenach południowej i wschodniej Azji ryż jest podstawowym składnikiem diety. W kuchni indyjskiej znaleźć możemy mnóstwo rozmaitych przepisów umożliwiających przekształcenie codziennej porcji ryżu w kolorowe i pachnące dania. Oto przepis na miętowy ryż basmati: bardzo smaczne, aromatyczne … Czytaj dalej

Ryż z krewetkami (Kolambi Bhaat)

Przepis na aromatyczny pyszny pilaw z krewetkami pochodzi z nadmorskich obszarów zachodnioindyjskiego stanu Maharasztra. W języku marathi, którym posługuje się większość mieszkańców tych terenów, nazwa potrawy brzmi Kolambi Bhaat. Świeże krewetki przyprawione kolendrowo-miętowo-kokosową pastą gotowane są razem z aromatyzowanym korzennymi … Czytaj dalej