Dal z soczewicy (Dal Tadka)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy ( masoor dal )
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru ( w zamian można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 1 łyżeczka )
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • troszkę soku z cytryny
przyprawy do "tadki":
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 zielona papryczka chili
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
  • opcjonalnie kilka listków curry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę i pomidory siekamy.
  3. W garnku podgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, czosnek oraz imbir, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, smażymy około dwóch minut.
  4. Wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu i gorczycy, posiekaną papryczkę chili, asafetydę i liście curry, smażymy około pół minuty.
  6. Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem.
  7. Solimy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dal-z-soczewicy-dal-tadka