2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru ( w zamian można użyć gotowej pasty czosnkowo-imbirowej - 1 łyżeczka )
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka soli
3 szklanki wody
3 łyżki oleju do smażenia
troszkę soku z cytryny
przyprawy do "tadki":
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 zielona papryczka chili
opcjonalnie szczypta asafetydy
opcjonalnie kilka listków curry
Przygotowanie/Preparation:
Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Cebulę i pomidory siekamy.
W garnku podgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, czosnek oraz imbir, mieszamy i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, smażymy około dwóch minut.
Wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu i gorczycy, posiekaną papryczkę chili, asafetydę i liście curry, smażymy około pół minuty.
Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem.
Solimy do smaku. Możemy skropić sokiem z cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dal-z-soczewicy-dal-tadka