1/2 szklanki zielonego ugotowanego groszku ( może być groszek z puszki )
1 łyżka oleju
1 cebula
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kminu
1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub ząbek czosnku i około 2 cm korzenia imbiru)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki Garam Masala
sól do smaku (około 1 łyżeczki)
1 łyżeczka sproszkowanego chili lub 2 drobno posiekane zielone papryczki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki kolendry
opcjonalnie pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
opcjonalnie kilka liści curry
Przygotowanie/Preparation:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy ciepły olej. Mieszamy wszystko i dolewając powoli wody, zagniatamy ciasto. Powinno być średnio miękkie i elastyczne.
Ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodajemy ziarna kminu i gorczycy oraz liście curry, smażymy wszystko razem przez chwilę dla wydobycia aromatu. Następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub czosnek i imbir), chili, kurkumę, sól oraz Garam Masala, mieszamy.
Dodajemy ziemniaki, zielony groszek, natkę kolendry i sok z cytryny. Wszystko razem chwilę smażymy, dokładnie mieszając.
Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 centymetrów. Placek przecinamy nożem po średnicy - otrzymujemy dwie połówki koła. Z takiej połówki placka formujemy stożek, sklejając ze sobą proste brzegi- otrzymujemy coś w kształcie rożka do lodów. Do środka wkładamy nadzienie i dokładnie zaklejamy górę pierożka. Pierożek delikatnie przyciskamy do podłoża, formując czworościan (coś w rodzaju piramidki o trójkątnej podstawie).
Samosy smażymy po kilka minut w głębokim oleju, aż będą jasnozłote. Osączamy na papierowym ręczniku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pierozki-samosa-z-pendzabu-punjabi-samosa