Rybne curry z Kerali (Fish Curry Kerala Style)
 
Składniki/Ingredients:
  • 0.5 kg ryby
  • 2 łyżki oleju
  • mały kawałek imbiru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • kilka liści curry
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na kawałki ok. 5 cm.
  2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy ziarna gorczycy oraz kozieradki, smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie "strzelać".
  3. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i liście curry, smażymy do zeszklenia cebuli, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, imbir, kurkumę, pieprz, chili oraz kolendrę, wszystko razem jeszcze przez chwilę smażymy.
  4. Dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny, około 1.5 szklanki wody, wrzucamy pokrojoną rybę, gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  5. Podajemy z ryżem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/rybne-curry-z-kerali-fish-curry-kerala-style