Ryż cytrynowy (Lemon Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu basmati
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • kilka liści curry
  • sól do smaku (około 1/2 łyżeczki)
  • garść orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka rodzynek
opcjonalnie możemy dodać:
  • 1 łyżkę urad dal (bez czarnej łuski)
  • 1 łyżkę orzechów nerkowca
  • szczyptę asafetydy
  • natkę kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy ziarna gorczycy. Kidy gorczyca zacznie "strzelać", dodajemy orzeszki ziemne, nerkowce, chili, liście curry, smażymy mieszając przez około 1 minuty.
  2. Następnie dodajemy kurkumę, rodzynki, urad dal i asafetydę i smażymy wszystko razem przez następną minutę.
  3. Dodajemy ugotowany ryż, solimy i polewamy sokiem z cytryny. Smażymy mieszając przez kilka minut, aż ryż będzie gorący.
  4. Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-cytrynowy-lemon-rice