dwie suszone papryczki chili ( lub chili w proszku - około pół łyżeczki )
2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej ( lub 3 ząbki czosnku i 3 łyżeczki startego imbiru )
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki ziaren kminu
pół łyżeczki garam masala
2 łyżki oleju
2 szklanki wody
sok z połowy cytryny
sól do smaku ( około 3/4 łyżeczki )
natka kolendry do przybrania
opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
Urad dal płuczemy, moczymy przez około 30 minut, następnie odlewamy wodę.
Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy ziarna kminu, smażymy chwilę, następnie dodajemy asafetydę, chili oraz cebulę i smażymy do zezłocenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, kurkumę, smażymy chwilę wszystko razem.
Na patelnie wrzucamy odsączony z wody urad dal, smażymy wszystko przez około minutę mieszając, następnie wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż fasola będzie miękka, a woda wyparuje ( około 30 minut ). Mieszamy co jakiś czas, żeby się nam nic nie przypaliło. Ziarna urad dal powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Kiedy fasola już jest miękka, dodajemy sól, przyprawę garam masala i sok z cytryny.
Danie posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/sukhi-urad-dal