opcjonalnie do burfi możemy dodać trochę kardamonu, mielone migdały lub pistacje.
Przygotowanie/Preparation:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mleko w proszku i podsmażamy na małym ogniu przez 2- 3 minuty. Odstawiamy na bok.
Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy mieszając do uzyskania konsystencji "na nitkę", czyli do momentu, kiedy kropla syropu spuszczana z łyżeczki pozostawia za sobą "nitkę".
Do uzyskanego syropu dodajemy powoli podsmażone mleko w proszku mieszając dla uniknięcia grudek.
Wszystko razem podgrzewamy intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę do ostygnięcia, zmoczonym nożem wyrównujemy powierzchnię. Po ostygnięciu kroimy w romby.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/mleczne-barfi-milk-burfi