Mleczne barfi (Milk Burfi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • dwie łyżki ghee ( masła )
opcjonalnie do burfi możemy dodać trochę kardamonu, mielone migdały lub pistacje.
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mleko w proszku i podsmażamy na małym ogniu przez 2- 3 minuty. Odstawiamy na bok.
  2. Do rondla wsypujemy cukier i wlewamy pół szklanki wody. Podgrzewamy mieszając do uzyskania konsystencji "na nitkę", czyli do momentu, kiedy kropla syropu spuszczana z łyżeczki pozostawia za sobą "nitkę".
  3. Do uzyskanego syropu dodajemy powoli podsmażone mleko w proszku mieszając dla uniknięcia grudek.
  4. Wszystko razem podgrzewamy intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę do ostygnięcia, zmoczonym nożem wyrównujemy powierzchnię. Po ostygnięciu kroimy w romby.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/mleczne-barfi-milk-burfi