1 kilogram mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na niewielkie kawałki)
2 cebule
2 pomidory
ok. 100g jogurtu naturalnego
pęczek liści kozieradki
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka chili
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki garam masala
1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 2 ząbki czosnku i ok. 2 cm imbiru)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
kilka posiekanych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
Cebulę i pomidory drobno kroimy, liście kozieradki dokładnie myjemy, następnie siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru), smażymy mieszając. Następnie dodajemy kmin, kolendrę, chili i kurkumę, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Wrzucamy pokrojone pomidory, jogurt i sól, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron.
Wrzucamy kozieradkę, około pół szklanki wody, mieszamy - dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie miękki.
Dodajemy garam masala i jeszcze przez kilka minut smażymy bez pokrywki, żeby zredukować sos. Gotowe danie możemy posypać posiekaną kolendrą.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-z-kozieradka-methi-chicken