Kurczak z kozieradką (Methi Chicken)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na niewielkie kawałki)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • ok. 100g jogurtu naturalnego
  • pęczek liści kozieradki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 2 ząbki czosnku i ok. 2 cm imbiru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • kilka posiekanych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę i pomidory drobno kroimy, liście kozieradki dokładnie myjemy, następnie siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy do zezłocenia.
  3. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową (lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru), smażymy mieszając. Następnie dodajemy kmin, kolendrę, chili i kurkumę, mieszamy, smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
  4. Wrzucamy pokrojone pomidory, jogurt i sól, smażymy mieszając przez około 3 minuty. Dodajemy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron.
  5. Wrzucamy kozieradkę, około pół szklanki wody, mieszamy - dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie miękki.
  6. Dodajemy garam masala i jeszcze przez kilka minut smażymy bez pokrywki, żeby zredukować sos. Gotowe danie możemy posypać posiekaną kolendrą.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-z-kozieradka-methi-chicken