Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 20 minut.
Cebulę i pomidory drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, pomidory, smażymy aż pomidory będą miękkie.
Do garnka z soczewicą wrzucamy cebulę z pomidorami, mieszamy wszystko razem.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy składniki Panch Phoron (nasiona kminu, gorczycy, kozieradki, kopru i czarnuszki) oraz chili, smażymy dla wydobycia aromatu przez około minutę (uwaga-gorczyca będzie "strzelać").
Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy wszystko razem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dal-z-soczewicy-po-bengalsku-bengali-masoor-dal