Dal z soczewicy po bengalsku (Bengali Masoor Dal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka pomarańczowej soczewicy ( masoor dal )
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • troszkę soku z cytryny
Przygotowanie/Preparation:
  1. Soczewicę płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka wsypujemy soczewicę, zalewamy 3 szklankami wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości na małym ogniu około 20 minut.
  3. Cebulę i pomidory drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy kurkumę, sól, pomidory, smażymy aż pomidory będą miękkie.
  4. Do garnka z soczewicą wrzucamy cebulę z pomidorami, mieszamy wszystko razem.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy składniki Panch Phoron (nasiona kminu, gorczycy, kozieradki, kopru i czarnuszki) oraz chili, smażymy dla wydobycia aromatu przez około minutę (uwaga-gorczyca będzie "strzelać").
  6. Olej z przyprawami wlewamy do garnka z ugotowaną soczewicą, mieszamy wszystko razem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dal-z-soczewicy-po-bengalsku-bengali-masoor-dal