Uwagi: Zamiast asafetydy i mielonego imbiru możemy użyć 1 cebulę i ok. dwóch łyżeczek pasty czosnkowo-imbirowej ( lub odpowiednie ilości czosnku i świeżego korzenia imbiru ).
Kaszmirskie chili możemy zastąpić mieszanką: pół łyżeczki chili i 3 łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie/Preparation:
Mięso kroimy na kawałki ok. 5 cm.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, liście tejpatta, goździki, rozgniecione ziarna kardamonu, ziarna pieprzu oraz asafetydę, mieszając smażymy dla wydobycia aromatu.
Jeżeli używamy cebulę oraz czosnek/imbir, to dodajemy ją teraz, smażymy do zeszklenia i dodajemy pastę czosnkowo-imbirową ( lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru ), smażymy chwilę mieszając.
Wrzucamy mięso, smażymy ok. 5 minut do delikatnego zbrązowienia.
Dodajemy sproszkowane przyprawy: imbir, koper włoski, chili, kolendrę oraz sól, mieszamy, aby mięso pokryło się warstwą przypraw, smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
Dodajemy jogurt zmieszany z wodą, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kashmiri-rogan-josh