Rogan Josh
Czas gotowania:: 
Ogółem:: 
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram jagnięciny
  • 200g jogurtu naturalnego
  • pół szklanki wody
  • kawałek cynamonu
  • 3-4 ziarna zielonego kardamonu
  • 3-4 ziarna czarnego kardamonu
  • 6-7 gożdzików
  • 10-12 ziaren czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonego kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mielonego kaszmirskiego chili
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2-3 liście tejpatta
Uwagi: Zamiast asafetydy i mielonego imbiru możemy użyć 1 cebulę i ok. dwóch łyżeczek pasty czosnkowo-imbirowej ( lub odpowiednie ilości czosnku i świeżego korzenia imbiru ).
Kaszmirskie chili możemy zastąpić mieszanką: pół łyżeczki chili i 3 łyżeczki słodkiej papryki.
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy na kawałki ok. 5 cm.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, liście tejpatta, goździki, rozgniecione ziarna kardamonu, ziarna pieprzu oraz asafetydę, mieszając smażymy dla wydobycia aromatu.
  3. Jeżeli używamy cebulę oraz czosnek/imbir, to dodajemy ją teraz, smażymy do zeszklenia i dodajemy pastę czosnkowo-imbirową ( lub rozgnieciony czosnek i utarty korzeń imbiru ), smażymy chwilę mieszając.
  4. Wrzucamy mięso, smażymy ok. 5 minut do delikatnego zbrązowienia.
  5. Dodajemy sproszkowane przyprawy: imbir, koper włoski, chili, kolendrę oraz sól, mieszamy, aby mięso pokryło się warstwą przypraw, smażymy jeszcze przez około 2 minuty.
  6. Dodajemy jogurt zmieszany z wodą, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około godziny, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kashmiri-rogan-josh