1 łyżeczka ziaren czarnego kminku (może być kmin rzymski)
kawałek cynamonu
kilka nitek szafranu
pół szklanki mleka
ghee do smażenia (może być olej)
opcjonalnie garść orzechów nerkowca
opcjonalnie garść rodzynek
przyprawy do ryżu:
kawałek cynamonu
2 liście tejpatta (mogą być liście laurowe)
5 ziaren zielonego kardamonu
5 goździków
5 ziaren pieprzu
1 płaska łyżka soli
składniki marynaty do mięsa:
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
pęczek natki kolendry ( około 1 garści )
pęczek listków mięty
Przygotowanie/Preparation:
Przygotowujemy marynatę do mięsa: mieszamy jogurt, pastę czosnkowo-imbirową, mielony cynamon, pieprz, kolendrę, goździki, chili, sok z cytryny, sól, posiekaną drobno natkę kolendry i połowę posiekanej mięty. Mięso kroimy w kostkę około 5 cm.
Cebulę kroimy w cienkie piórka i smażymy na złoto na oleju. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.
Połowę usmażonej cebuli mieszamy z marynatą, dodajemy mięso, zostawiamy na około godzinę w lodówce.
Ryż płuczemy, następnie moczymy w wodzie przez około 30 minut, odcedzamy.
Do garnka wlewamy 5 szklankek wody, dodajemy płaską łyżkę soli, przyprawy do ryżu, wsypujemy ryż. Po 5 minutach od momentu zagotowania wody ryż odcedzamy, powinien być lekko twardy.
Podgrzewamy mleko, do gorącego mleka wrzucamy nitki szafranu, mieszamy i odstawiamy dla wydobycia koloru.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, podsmażamy czarny kardamon, ziarna kminku i kawałek cynamonu, wrzucamy mięso z marynatą, smażymy 2-3 minuty mieszając, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości.
Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylewamy około łyżkę oleju, wykładamy połowę podgotowanego ryżu, na wierzchu układamy ugotowane mięso, posypujemy pozostałą miętą i wszystko pokrywamy resztą ryżu.
Polewamy ryż mlekiem z szafranem, przykrywamy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/biryani-z-jagniecina-hyderabadi-lamb-biryani