Biryani z jagnięciną (Hyderabadi Lamb Biryani)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg jagnięciny
  • 2.5 szklanki ryżu basmati
  • 2 duże cebule
  • 3 ziarna czarnego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego kminku (może być kmin rzymski)
  • kawałek cynamonu
  • kilka nitek szafranu
  • pół szklanki mleka
  • ghee do smażenia (może być olej)
  • opcjonalnie garść orzechów nerkowca
  • opcjonalnie garść rodzynek
przyprawy do ryżu:
  • kawałek cynamonu
  • 2 liście tejpatta (mogą być liście laurowe)
  • 5 ziaren zielonego kardamonu
  • 5 goździków
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli
składniki marynaty do mięsa:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek natki kolendry ( około 1 garści )
  • pęczek listków mięty
Przygotowanie/Preparation:
  1. Przygotowujemy marynatę do mięsa: mieszamy jogurt, pastę czosnkowo-imbirową, mielony cynamon, pieprz, kolendrę, goździki, chili, sok z cytryny, sól, posiekaną drobno natkę kolendry i połowę posiekanej mięty. Mięso kroimy w kostkę około 5 cm.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka i smażymy na złoto na oleju. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.
  3. Połowę usmażonej cebuli mieszamy z marynatą, dodajemy mięso, zostawiamy na około godzinę w lodówce.
  4. Ryż płuczemy, następnie moczymy w wodzie przez około 30 minut, odcedzamy.
  5. Do garnka wlewamy 5 szklankek wody, dodajemy płaską łyżkę soli, przyprawy do ryżu, wsypujemy ryż. Po 5 minutach od momentu zagotowania wody ryż odcedzamy, powinien być lekko twardy.
  6. Podgrzewamy mleko, do gorącego mleka wrzucamy nitki szafranu, mieszamy i odstawiamy dla wydobycia koloru.
  7. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, podsmażamy czarny kardamon, ziarna kminku i kawałek cynamonu, wrzucamy mięso z marynatą, smażymy 2-3 minuty mieszając, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości.
  8. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wylewamy około łyżkę oleju, wykładamy połowę podgotowanego ryżu, na wierzchu układamy ugotowane mięso, posypujemy pozostałą miętą i wszystko pokrywamy resztą ryżu.
  9. Polewamy ryż mlekiem z szafranem, przykrywamy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 10 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/biryani-z-jagniecina-hyderabadi-lamb-biryani