Ryba pieczona w zielonej masali ( Green Masala Baked Fish )
- pęczek natki kolendry
- listki mięty (w ilości odpowiadającej połowie kolendry)
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 ząbki czosnku i 2 cm tartego korzenia imbiru)
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
- Rybę sprawiamy, płuczemy, osuszamy. W skórze wykonujemy po kilka nacięć, aby marynata lepiej wniknęła do mięsa.
- Wszystkie składniki marynaty blendujemy na jednolitą masę.
- Rybę nacieramy marynatą, zostawiamy na godzinę w lodówce.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 30 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryba-pieczona-w-zielonej-masali-green-masala-baked-fish
3.2.1311