Ryba pieczona w zielonej masali ( Green Masala Baked Fish )
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg ryby
marynata:
  • pęczek natki kolendry
  • listki mięty (w ilości odpowiadającej połowie kolendry)
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 ząbki czosnku i 2 cm tartego korzenia imbiru)
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili)
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę sprawiamy, płuczemy, osuszamy. W skórze wykonujemy po kilka nacięć, aby marynata lepiej wniknęła do mięsa.
  2. Wszystkie składniki marynaty blendujemy na jednolitą masę.
  3. Rybę nacieramy marynatą, zostawiamy na godzinę w lodówce.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  5. Rybę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 30 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryba-pieczona-w-zielonej-masali-green-masala-baked-fish