Kurczak z Chettinad ( Chettinad Chicken )
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg mięsa z kurczaka (może być cały kurczak pokrojony na nieduże kawałki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 10-12 liści curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • natka kolendry do przybrania
masala
  • cynamon 2 cm kawałek
  • 4 strączki zielonego kardamonu
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka maku ( opcjonalnie )
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2-3 suszone papryczki chili ( lub 1 łyżeczka chili w proszku )
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie/Preparation:
  1. Przygotowujemy pastę z przypraw: wszystkie składniki masali podprażamy na patelni dla wydobycia aromatu. Wiórki kokosowe dodajemy jako ostatnie, gdyż lubią się przypalać - prażymy je przez kilka sekund mieszając.
  2. Po ostygnięciu przyprawy ucieramy w moździerzu lub mielemy w młynku na jednolitą pastę, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy sól, cebulę smażymy do lekkiego zezłocenia.
  4. Dodajemy kurkumę, liście curry, smażymy mieszając przez około minutę, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pastę ze zmielonych przypraw, smażymy wszystko razem mieszając. Dodajemy posiekane drobno pomidory, smażymy około 5 minut.
  5. Wrzucamy mięso z kurczaka, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
  6. Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-z-chettinad