Smażone sardele (Fried Indian Anchovies)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1/2 kilograma świeżych sardeli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta mielonej kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybki czyścimy, usuwamy głowę i wnętrzności, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
  2. Zostawiamy je na około pół godziny wymieszane z chili, kolendrą, pieprzem, solą, kurkumą i sokiem z cytryny.
  3. Przed smażeniem dodajemy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej, mieszamy.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty - do zrumienienia
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/smazone-sardele-fried-indian-anchovies