Smażone sardele (Fried Indian Anchovies)
- 1/2 kilograma świeżych sardeli
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonej kurkumy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- olej do smażenia
- Rybki czyścimy, usuwamy głowę i wnętrzności, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
- Zostawiamy je na około pół godziny wymieszane z chili, kolendrą, pieprzem, solą, kurkumą i sokiem z cytryny.
- Przed smażeniem dodajemy po łyżce mąki pszennej i kukurydzianej, mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanym oleju przez około 4 minuty - do zrumienienia
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/smazone-sardele-fried-indian-anchovies
3.2.1230