Dal Makhani (Butter Dal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka saabut urad dal (całe nierozpołowione nasiona z czarną skórką)
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli (rajma)
  • sól do smaku (ok. 2 łyżeczek)
  • ok 2.5 cm kawałek imbiru
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • szczypta asafetydy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozcieńczonego z łyżką wody
  • 2 łyżki słodkiej śmietany + trochę ekstra do przybrania
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
Przygotowanie/Preparation:
  1. Urad dal i czerwoną fasolę dokładnie płuczemy i zalewamy wodą. Zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 6 godzin.
  2. Odlewamy wodę, fasolę płuczemy.
  3. Imbir i papryczki chili kroimy drobno.
  4. Fasolę zalewamy świeżą wodą, dodajemy imbir, papryczki chili i sól, gotujemy na małym ogniu przez około 1.5 godziny do miękkości mieszając od czasu do czasu.
  5. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu, smażymy chwilę.
  7. Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy czosnek, kurkumę, mielone chili oraz asafetydę, wszystko smażymy przez chwilę, mieszając.
  8. Dodajemy koncentrat pomidorowy z wodą, wszystko mieszamy.
  9. Cebulę z przyprawami dodajemy do ugotowanej fasoli, mieszamy, dodajemy śmietanę oraz masło, gotujemy pod przykryciem jeszcze przez około 30 minut.
  10. Dodajemy Garam Masala, mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/dal-makhani-butter-dal