Marchewkowy pudding z Pendżabu (Gajar ka Halwa)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg marchewki
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • po łyżeczce rodzynek, orzechów nerkowca, pistacji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy rodzynki i orzechy, wyjmujemy.
  3. Na dużą patelnię wrzucamy utartą marchewkę, podsmażamy przez kilka minut mieszając, aż marchewka zmięknie i zmieni kolor.
  4. Wlewamy mleko, gotujemy marchewkę w mleku na małym ogniu przez około 35 - 40 minut, mieszając co jakiś czas, do momentu, gdy całe mleko zostanie odparowane/wchłonięte.
  5. Wsypujemy cukier i kardamon, smażymy przez około 5 minut mieszając, aż cukier rozpuści się a całość zgęstnieje.
  6. Dodajemy orzechy i rodzynki.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/marchewkowy-pudding-z-pendzabu-gajar-ka-halwa