Curry z gorzkiego melona (Karela Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 gorzkie melony
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki wody
Przygotowanie/Preparation:
  1. Owoce gorzkiego melona myjemy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż.
  2. Za pomocą łyżeczki usuwamy miąższ i nasiona.
  3. Warzywo kroimy w plasterki o grubości 0.5 - 1 cm.
  4. Wrzucamy do miski, posypujemy obficie solą i zostawiamy na około 20 minut.
  5. Powstały płyn odlewamy, warzywo płuczemy dla pozbycia się nadmiaru soli.
  6. Gorzki melon podsmażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.
  7. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy ziarna gorczycy i kminu, przez chwilę smażymy dla wydobycia aromatu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
  8. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy chwilę mieszając, dodajemy sproszkowane przyprawy: chili, kurkumę i kolendrę, mieszamy wszystko razem.
  9. Dodajemy kawałki gorzkiego melona, cukier, solimy do smaku, smażymy wszystko razem przez chwilę, po czym dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
  10. Dodajemy sok z połowy cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-gorzkiego-melona-karela-curry