Wrzucamy do miski, posypujemy obficie solą i zostawiamy na około 20 minut.
Powstały płyn odlewamy, warzywo płuczemy dla pozbycia się nadmiaru soli.
Gorzki melon podsmażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, wrzucamy ziarna gorczycy i kminu, przez chwilę smażymy dla wydobycia aromatu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, smażymy chwilę mieszając, dodajemy sproszkowane przyprawy: chili, kurkumę i kolendrę, mieszamy wszystko razem.
Dodajemy kawałki gorzkiego melona, cukier, solimy do smaku, smażymy wszystko razem przez chwilę, po czym dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodajemy sok z połowy cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-gorzkiego-melona-karela-curry