Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 5 cm, kalafior dzielimy na różyczki podobnej wielkości. Pomidory kroimy na ósemki. Cebulę drobno kroimy. Natkę kolendry dzielimy na dwie części: oddzielamy dolne części (łodyżki) od listków.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu rzymskiego i asafetydę, smażymy przez kilkanaście sekund, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy przez chwilę mieszając.
Dodajemy pomidory i posiekane łodyżki kolendry, smażymy wszystko mieszając przez około 2 minuty.
Wszystkie sproszkowane przyprawy oprócz Garam Masala mieszamy z wodą, wodę z przyprawami dodajemy do rondla z cebulą i pomidorami.
Dodajemy ziemniaki, kalafior, wszystko mieszamy, solimy do smaku, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy kasuri methi, Garam Masala, sok z cytryny i posiekane listki kolendry, gotujemy jeszcze przez chwilę.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-z-ziemniakow-i-kalafiora-aloo-gobi