Sambar
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka toor dal
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku ( około 1.5 łyżeczki )
  • dwie szklanki pokrojonych w niedużą kostkę warzyw: mogą to być np: ziemniak, kalafior, marchewka, bakłażan, okra
  • kilka szalotek lub pokrojona na ćwiartki jedna mała cebula
  • 1 pomidor
  • kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny
  • 2 łyżki przyprawy do sambaru
  • pół łyżeczki cukru
  • woda
  • natka kolendry
przyprawy do podsmażenia, tzw. "tadki"
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki asafetydy
  • kilka liści curry
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Toor dal moczymy w wodzie przez około pół godziny.
  2. Gotujemy do miękkości (około godziny) w 3 szklankach wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczki soli.
  3. Ugotowany dal rozgniatamy tak, aby nie było grudek.
  4. Pulpę tamaryndową zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na kilka minut, po czym odciskamy.
  5. Gotujemy warzywa (oprócz pomidora) do "półmiękkości" w dwóch szklankach wody.
  6. Warzywa z wodą dodajemy do ugotowanego dala, mieszamy, dolewamy wodę tamaryndową, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, przyprawę do sambaru, solimy do smaku ewentualnie dodajemy troszkę cukru i gotujemy wszystko przez około 10 minut.
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy gorczycę, kozieradkę, liście curry, asafetydę i papryczki chili, smażymy, aż przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć, a gorczyca "strzelać".
  8. Podsmażone przyprawy dodajemy do sambaru, mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/sambar