Toor dal moczymy w wodzie przez około pół godziny.
Gotujemy do miękkości (około godziny) w 3 szklankach wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczki soli.
Ugotowany dal rozgniatamy tak, aby nie było grudek.
Pulpę tamaryndową zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na kilka minut, po czym odciskamy.
Gotujemy warzywa (oprócz pomidora) do "półmiękkości" w dwóch szklankach wody.
Warzywa z wodą dodajemy do ugotowanego dala, mieszamy, dolewamy wodę tamaryndową, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor, przyprawę do sambaru, solimy do smaku ewentualnie dodajemy troszkę cukru i gotujemy wszystko przez około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy gorczycę, kozieradkę, liście curry, asafetydę i papryczki chili, smażymy, aż przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć, a gorczyca "strzelać".
Podsmażone przyprawy dodajemy do sambaru, mieszamy, gotujemy jeszcze przez chwilę.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/sambar