Przyprawa do sambaru (Sambar Powder)
- 10-15 suszonych papryczek chili
- 1 szklanka ziaren kolendry
- 2 łyżki chana dal
- 1 łyżka urad dal
- 1 łyżeczka ziaren kozieradki
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- pół łyżeczki asafetydy
- 8-10 listków curry
- 1 łyżka oleju
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy chili oraz liście curry, smażymy przez 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z patelni.
- Kolejno prażymy składniki do zezłocenia/wydobycia aromatu: chana dal i urad dal, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, pieprz.
- Podprażone składniki pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wszystko rozdrabniamy w młynku do przypraw lub w moździerzu do uzyskania proszku.
- Dodajemy kurkumę i asafetydę.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/przyprawa-sambaru-sambar-powder
3.2.1255