Przyprawa do sambaru (Sambar Powder)
 
Składniki/Ingredients:
  • 10-15 suszonych papryczek chili
  • 1 szklanka ziaren kolendry
  • 2 łyżki chana dal
  • 1 łyżka urad dal
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki asafetydy
  • 8-10 listków curry
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy chili oraz liście curry, smażymy przez 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z patelni.
  2. Kolejno prażymy składniki do zezłocenia/wydobycia aromatu: chana dal i urad dal, kolendrę, kozieradkę, kmin rzymski, pieprz.
  3. Podprażone składniki pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Wszystko rozdrabniamy w młynku do przypraw lub w moździerzu do uzyskania proszku.
  5. Dodajemy kurkumę i asafetydę.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/przyprawa-sambaru-sambar-powder