1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 rozgniecione ząbki czosnku i utarty dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
pęczek świeżych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę ok.3cm.
Jedną cebulę, dwa pomidory oraz papryczki chili drobno siekamy.
Pokrojone mięso mieszamy z solą i kurkumą.
Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebule i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i papryczki chili, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy posiekane pomidory i mieszając smażymy, aż odparuje z nich woda.
Dodajemy sproszkowany kmin i kolendrę, a następnie mięso kurczaka.
Smażymy mieszając, aż kurczak nabierze złotego koloru.
Dodajemy jogurt rozmieszany z wodą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko przez około 10 minut.
Zieloną paprykę kroimy w podłużne paski, pomidor w kostkę, a cebulę w wąskie "piórka".
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone warzywa, kiedy sa półmiękkie dodajemy Garam Masala, mieszamy.
Podsmażone warzywa dodajemy do kurczaka.
Wszystko smażymy jeszcze razem przez kilka minut, w razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru.
Posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/jalfrezi-z-kurczaka-chicken-jalfrezi