Jalfrezi z kurczaka (Chicken Jalfrezi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1/2 kilograma mięsa z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 zielona papryka
  • 3 pomidory
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (lub 3 rozgniecione ząbki czosnku i utarty dwucentymetrowy kawałek korzenia imbiru)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia
  • pęczek świeżych listków kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę ok.3cm.
  2. Jedną cebulę, dwa pomidory oraz papryczki chili drobno siekamy.
  3. Pokrojone mięso mieszamy z solą i kurkumą.
  4. Na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebule i smażymy ją do zeszklenia. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i papryczki chili, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy posiekane pomidory i mieszając smażymy, aż odparuje z nich woda.
  5. Dodajemy sproszkowany kmin i kolendrę, a następnie mięso kurczaka.
  6. Smażymy mieszając, aż kurczak nabierze złotego koloru.
  7. Dodajemy jogurt rozmieszany z wodą, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy wszystko przez około 10 minut.
  8. Zieloną paprykę kroimy w podłużne paski, pomidor w kostkę, a cebulę w wąskie "piórka".
  9. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone warzywa, kiedy sa półmiękkie dodajemy Garam Masala, mieszamy.
  10. Podsmażone warzywa dodajemy do kurczaka.
  11. Wszystko smażymy jeszcze razem przez kilka minut, w razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru.
  12. Posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/jalfrezi-z-kurczaka-chicken-jalfrezi