Kheer - indyjski pudding ryżowy (Indian Rice Pudding)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół szklanki ryżu basmati (z powodzeniem można użyć innego rodzaju ryżu)
  • 1 litr mleka najlepiej pełnotłustego
  • pół szklanki cukru
  • szczypta szafranu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu (lub kilka całych strączków zielonego kardamonu)
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka klarowanego masła (można użyć zwykłe masło)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 30 minut, po czym odcedzamy.
  2. Do rondla o grubym dnie wlewamy mleko i doprowadzamy je do wrzenia.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni klarowane masło, wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez około 2 minuty do delikatnego zezłocenia.
  4. Podsmażony ryż dodajemy do gotującego się mleka.
  5. Dodajemy szafran.
  6. Ryż z mlekiem gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Mieszamy regularnie, żeby się nie przypaliło.
  7. Jeżeli używamy całych strączków kardamonu, możemy wrzucić je razem z ryżem do mleka.
  8. Kiedy ryż jest miękki, a mleko zredukowało się mniej więcej o około połowę, wyjmujemy strączki kardamonu, dodajemy cukier, rodzynki i orzechy (jeśli używamy mielonego kardamonu, możemy dodać go teraz), mieszamy.
  9. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż cukier sie dokładnie rozpuści.
  10. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek. Deser, stygnąc, powinien zgęstnieć.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kheer-indyjski-pudding-ryzowy-indian-rice-pudding