Ryż dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez około 30 minut, po czym odcedzamy.
Do rondla o grubym dnie wlewamy mleko i doprowadzamy je do wrzenia.
W międzyczasie rozgrzewamy na patelni klarowane masło, wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez około 2 minuty do delikatnego zezłocenia.
Podsmażony ryż dodajemy do gotującego się mleka.
Dodajemy szafran.
Ryż z mlekiem gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Mieszamy regularnie, żeby się nie przypaliło.
Jeżeli używamy całych strączków kardamonu, możemy wrzucić je razem z ryżem do mleka.
Kiedy ryż jest miękki, a mleko zredukowało się mniej więcej o około połowę, wyjmujemy strączki kardamonu, dodajemy cukier, rodzynki i orzechy (jeśli używamy mielonego kardamonu, możemy dodać go teraz), mieszamy.
Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż cukier sie dokładnie rozpuści.
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek. Deser, stygnąc, powinien zgęstnieć.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kheer-indyjski-pudding-ryzowy-indian-rice-pudding