2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej (lub pięć rozgniecionych ząbków czosnku i jedna łyżka utartego korzenia imbiru)
3 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki chili
6-8 goździków
6-8 strączków czarnego kardamonu
2 pięciocentymetrowe kawałki cynamonu
8-10 ziaren czarnego pieprzu
150 gramów jogurtu naturalnego
3 łyżki ghee (można użyć oleju)
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka soli
natka kolendry
Przygotowanie/Preparation:
Mięso kroimy na nieduże kawałki.
Cebulę dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy w piórka, drugą w drobną kostkę.
Pomidory kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę ghee (oleju) i pokrojoną w paski cebulę podsmażamy do zbrązowienia. Podsmażoną cebulę odkładamy na później.
Rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wrzucamy cynamon, goździki, kardamon i pieprz, smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i mieszając smażymy do zeszklenia.