Czipsy z gorzkiego melona (Bitter Gourd Chips)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 młode gorzkie melony
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki chili
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Gorzkie melony kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli wykształciły się już twarde pestki, usuwamy je.
  2. Plasterki melona posypujemy obficie solą i zostawiamy na około 30 minut. Pod wpływem soli warzywo puści gorzki sok. Powstały płyn odlewamy, melon płuczemy z nadmiaru soli i osuszamy.
  3. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy kurkumę oraz chili.
  4. Dodajemy mąkę i mieszamy.
  5. Smażymy do zbrązowienia w głębokim oleju. Po wyjęciu osuszamy na papierowym ręczniku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/czipsy-z-gorzkiego-melona-bitter-gourd-chips