Kaszmirski pilaw z baraniny (Kashmiri Yakhni Pulao)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram baraniny/kożliny (najlepiej z kością)
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
  • 8-10 goździków
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki czarnego kminku (shahi jeera)
  • dwa kawałki cynamonu
  • 10-12 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 strączki czarnego kardamonu
  • 3-4 strączki zielonego kardamonu
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1-2 liście tejpatta (lub liść laurowy i szczypta gałki muszkatołowej)
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju roślinnego
  • 200 gramów jogurtu naturalnego
  • 2.5 szklanki ryżu basmati
  • 2 duże cebule
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3 łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mięso kroimy na ok. 5-centymetrowe kawałki.
  2. Ryż płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia.
  3. Do garnka wrzucamy mięso, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy imbir, sól, czosnek, kmin, goździki, koper włoski, cynamon, pieprz, kardamon, liście tejpatta, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka, oddzielamy od kości.
  5. Powstały wywar przecedzamy, powinniśmy uzyskać około 4 szklanek płynu - jeżeli bulionu jest mniej, dolewamy wodę.
  6. Cebulę kroimy w paski.
  7. W dużym rondlu rozgrzewamy ghee (olej), smażymy cebulę do zezłocenia, dodajemy posiekaną papryczkę chili, mięso oraz jogurt, smażymy chwilę, mieszając. Trochę zrumienionej cebuli odkładamy do dekoracji gotowego dania.
  8. Dodajemy odcedzony z wody ryż, smażymy mieszając przez około minutę, następnie zalewamy wywarem.
  9. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki - cały płyn powinien zostać wchłonięty.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kaszmirski-pilaw-baraniny-kashmiri-yakhni-pulao