Zielone naleśniki pesarattu (Pesarattu Dosa)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka fasolki mung (moong dal)
  • 1 łyżka ryżu
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
  • garść natki kolendry
  • woda
  • sól
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Fasolkę mung oraz ryż moczymy w naczyniu przez 6-8 godzin.
  2. Odlewamy wodę i dokładnie płuczemy.
  3. Do namoczonej fasoli i ryżu dodajemy jedną papryczkę chili oraz imbir, miksujemy na jednolitą masę, dodając powoli wodę (około szklanki). Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji śmietany (nieco gęstsze niż naleśnikowe).
  4. Dodajemy sól i asafetydę.
  5. Cebulę, drugą papryczkę chili oraz natkę kolendry drobno siekamy.
  6. Na mocno rozgrzaną dużą płaską patelnię wylewamy niewielką ilość oleju.
  7. Nakładamy łyżkę ciasta na środek patelni, a następnie kolistym ruchem rozsmarowujemy na zewnątrz.
  8. Smażący się naleśnik posypujemy posiekaną cebulą, chili i kolendrą, przyciskamy delikatnie łyżką, aby składniki połączyły się z ciastem.
  9. Po około dwóch minutach pesarattu odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/zielone-nalesniki-pesarattu-pesarattu-dosa