Fasolkę mung oraz ryż moczymy w naczyniu przez 6-8 godzin.
Odlewamy wodę i dokładnie płuczemy.
Do namoczonej fasoli i ryżu dodajemy jedną papryczkę chili oraz imbir, miksujemy na jednolitą masę, dodając powoli wodę (około szklanki). Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji śmietany (nieco gęstsze niż naleśnikowe).
Dodajemy sól i asafetydę.
Cebulę, drugą papryczkę chili oraz natkę kolendry drobno siekamy.
Na mocno rozgrzaną dużą płaską patelnię wylewamy niewielką ilość oleju.
Nakładamy łyżkę ciasta na środek patelni, a następnie kolistym ruchem rozsmarowujemy na zewnątrz.
Smażący się naleśnik posypujemy posiekaną cebulą, chili i kolendrą, przyciskamy delikatnie łyżką, aby składniki połączyły się z ciastem.
Po około dwóch minutach pesarattu odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/zielone-nalesniki-pesarattu-pesarattu-dosa