kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
garść liści curry
pół łyżeczki nasion kozieradki
1 łyżeczka nasion gorczycy
opcjonalnie 1 łyżeczka urad dal bez skórki
opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
Tamarynd zalewamy ok. 100 ml gorącej wody, po kilku minutach odciskamy kwaśny ekstrakt, wyciśniętą pulpę wyrzucamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy krótko posiekany imbir, odkładamy.
Na olej wrzucamy liście curry (kilka liści zostawiamy do oddzielnego przysmażenia później) i papryczki chili, następnie dodajemy nasiona kozieradki, urad dal oraz asafetydę, smażymy wszystko przez chwilę mieszając.
Przysmażone przyprawy wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Blendujemy imbir z ekstraktem tamaryndowym, cukrem, solą i przestudzonymi przyprawami na jednolitą masę.
Podsmażamy przez chwilę nasiona gorczycy i pozostałe listki curry, dodajemy wraz z olejem do zmiksowanej imbirowej masy, mieszamy.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chutney-imbirowy-ginger-chutney-allam-pachadi