Jajka po keralsku (Kerala Style Egg Roast)
- 4 jajka
- 2 duże cebule
- 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku i 1 łyżeczka utartego świeżego korzenia imbiru )
- 2 pomidory
- pół łyżeczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 6-8 listków curry
- pół szklanki wody
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek.
- Cebulę kroimy w piórka, pomidory w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i liście curry, smażymy chwilę mieszając.
- Dodajemy sproszkowane przyprawy z wyjątkiem Garam Masala, smażymy.
- Dodajemy pomidory, solimy, wszystko smażymy mieszając około 5 minut.
- Ugotowane jajka nacinamy delikatnie wzdłuż z czterech stron, dodajemy do sosu.
- Delikatnie mieszamy, dodajemy niewielką ilość wody, przyprawiamy Garam Masala i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/jajka-keralsku-kerala-style-egg-roast
3.2.1303