Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 6-8 godzin.
Namoczone ziarna ciecierzycy płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut) z dodatkiem pół łyżeczki soli oraz 2 strączkami czarnego kardamonu.
Cebulę i pomidory drobno kroimy, możemy zostawić trochę cebuli w postaci krążków do przybrania gotowej potrawy.
Na suchej patelni podprażamy do zbrązowienia przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, pieprz, cynamon, goździki, kardamon, indyjski liść laurowy, następnie - po ostygnięciu mielemy na proszek.
Na patelni rozgrzewamy ghee (olej), wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy do lekkiego zezłocenia, następnie dodajemy utarty imbir oraz sproszkowane chili, smażymy przez chwilę.
Dodajemy pomidory, smażymy mieszając aż zmiękną a woda odparuje.
Dodajemy zmielone przyprawy, ugotowaną ciecierzycę i posiekane zielone papryczki chili, wszystko mieszamy.
Dolewamy troszkę wody, gotujemy przez około 5 minut.
Solimy do smaku i doprawiamy sokiem z cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/curry-ciecierzycy-pendzabu-punjabi-chole