Smażona makrela w czerwonej masali (Raechad Mackerel)
Składniki/Ingredients:
4 niewielkie makrele
mąka
olej do smażenia
składniki raechad masala:
10-12 suszonych kaszmirskich papryczek chili
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
8-10 ząbków czosnku
pół łyżeczki mielonej kurkumy
pulpa tamaryndowa (kawałek wielkości kurzego jaja)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 cm kawałek cynamonu
5-6 goździków
2 łyżki octu
Przygotowanie/Preparation:
Rybę oprawiamy, nożem wykonujemy po kilka nacięć w skórze.
Wszystkie składniki masali mielemy w młynku do przypraw lub rozgniatamy w moździerzu, następnie do rozdrobnionych przypraw dodajemy ocet, powinniśmy uzyskać średnio gęstą pastę.
Otrzymaną mieszanką przypraw nacieramy rybę ( na zewnątrz i w środku ), zostawiamy na około pół godziny.
Zamarynowaną tak rybę oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/smazona-makrela-czerwonej-masali-raechad-mackerel