Smażona makrela w czerwonej masali (Raechad Mackerel)
 
Składniki/Ingredients:
  • 4 niewielkie makrele
  • mąka
  • olej do smażenia
składniki raechad masala:
  • 10-12 suszonych kaszmirskich papryczek chili
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 8-10 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pulpa tamaryndowa (kawałek wielkości kurzego jaja)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 cm kawałek cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 2 łyżki octu
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę oprawiamy, nożem wykonujemy po kilka nacięć w skórze.
  2. Wszystkie składniki masali mielemy w młynku do przypraw lub rozgniatamy w moździerzu, następnie do rozdrobnionych przypraw dodajemy ocet, powinniśmy uzyskać średnio gęstą pastę.
  3. Otrzymaną mieszanką przypraw nacieramy rybę ( na zewnątrz i w środku ), zostawiamy na około pół godziny.
  4. Zamarynowaną tak rybę oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/smazona-makrela-czerwonej-masali-raechad-mackerel