Kotleciki ziemniaczane (Aloo Tikki)
- 700 gramów ugotowanych ziemniaków ( trzy duże ziemniaki )
- 1/2 szklanki zielonego groszku - może być świeży albo mrożony
- 1 drobno posiekana zielona papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sok z połówki cytryny
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli (można użyć soli kala namak)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia
- Zielony groszek gotujemy w wodzie przez około 5 minut.
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości kurzego jaja, następnie spłaszczamy je na kotleciki.
- Smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kotlety-ziemniaczane-aloo-tikki
3.2.1284