Kotleciki ziemniaczane (Aloo Tikki)
 
Składniki/Ingredients:
  • 700 gramów ugotowanych ziemniaków ( trzy duże ziemniaki )
  • 1/2 szklanki zielonego groszku - może być świeży albo mrożony
  • 1 drobno posiekana zielona papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli (można użyć soli kala namak)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Zielony groszek gotujemy w wodzie przez około 5 minut.
  2. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  4. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości kurzego jaja, następnie spłaszczamy je na kotleciki.
  5. Smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kotlety-ziemniaczane-aloo-tikki