Chlebki naan
 
Składniki/Ingredients:
  • 3 szklanki mąki plus trochę do podsypywania przy wałkowaniu placków
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
  • opcjonalnie 2 łyżki roztopionego masła
  • opcjonalnie ziarno sezamu lub czarnuszki do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do naczynia z ciepłym mlekiem wsypujemy jedną łyżeczkę cukru, mieszamy, dodajemy drożdże i zostawiamy na około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i olej.
  3. Wlewamy mleko z drożdżami oraz jogurt naturalny, wszystko mieszamy.
  4. Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody.
  5. Ciasto zostawiamy w misce do wyrośnięcia przykryte szmatką, powinno podwoić swoją objętość.
  6. Do piekarnika wkładamy natłuszczoną blachę do pieczenia (idealny byłby tutaj kamień do pieczenia pizzy).
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni.
  8. Ciasto wyrabiamy przez 2-3 minuty, dzielimy na części, formujemy kulki wielkości pięści. Podsypując niewielką ilością mąki, wałkujemy z ciasta podłużne placki o grubości ok. 5 milimetrów.
  9. Posypujemy wierzch ziarnami sezamu lub czarnuszki, ziarna dociskamy wałkiem.
  10. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy po dwa chlebki, tak aby się nie stykały ze sobą.
  11. Pieczemy przez około 6-7 minut, chlebki powinny "napuchnąć" i miejscami zrumienić się na powierzchni.
  12. Gorące chlebki możemy posmarować roztopionym masłem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chlebki-naan