Kokosowe curry rybne (Fish Molee)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma filetów z ryby
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1-2 małe zielone papryczki chili
  • 2 pomidory
  • nieduży (2cm) kawałek cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 3-4 strączki zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 8-10 listków curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • olej do smażenia (najlepiej olej kokosowy - nadaje daniu specyficzny aromat)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na niewielkie kawałki.
  2. W naczyniu mieszamy pieprz, sól, kurkumę i sok z cytryny, dodajemy kawałki ryby, mieszamy, zostawiamy do zamarynowania na około 30 minut.
  3. Cebulę kroimy w piórka, papryczki chili rozcinamy i usuwamy pestki, pomidory kroimy w plasterki.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, zamarynowaną rybę obsmażamy przez chwilę z obu stron, wyjmujemy.
  5. Na olej wrzucamy następnie gorczycę, cynamon, kardamon i goździki, smażymy, aż gorczyca zacznie strzelać, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, papryczki chili i liście curry, smażymy przez minutę mieszając.
  6. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy rybę i pokrojone pomidory, dusimy wszystko pod przykryciem przez około dziesięć minut.
  7. Solimy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kokosowe-curry-rybne-fish-molee