Biryani z kurczakiem (Hyderabadi Chicken Biryani)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 2.5 szklanki ryżu basmati
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek stopionego klarowanego masła (lub oleju)
  • pół szklanki mleka
  • kilka nitek szafranu
  • pęczek natki kolendry
  • pęczek listków mięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 litry wody do gotowania ryżu
składniki marynaty do mięsa:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 rozgniecione strączki zielonego kardamonu
  • opcjonalnie 2-3 kawałki kwiatu muszkatołowego
przyprawy do ryżu:
  • 1 łyżka soli
  • kawałek cynamonu
  • 2 liście tejpatta (mogą być liście laurowe)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2-3 strączki czarnego kardamonu
  • 5-6 goździków
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki czarnego kminku (shahi jeera)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka dzielimy na kawałki średniej wielkości.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do lekkiego zbrązowienia. Usmażoną cebulę odsączamy na papierowym ręczniku, dzielimy na dwie części - jedną część dodamy do marynaty, drugą posypiemy ryż.
  3. Natkę kolendry i miętę siekamy - również dzielimy na dwie części.
  4. Do pokrojonego kurczaka dodajemy wszystkie składniki marynaty oraz jedną część kolendry, mięty i zbrązowionej cebuli, wszystko mieszamy, wkładamy do lodówki.
  5. Ryż płuczemy, moczymy w wodzie przez około pół godziny, następnie odcedzamy.
  6. Mleko podgrzewamy, dodajemy nitki szafranu.
  7. Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy 1 łyżkę soli oraz czarny kminek.
  8. Na niewielką bawełnianą szmatkę kładziemy składniki opisane jako "przyprawy do ryżu": cynamon, goździki, pieprz, anyż, kardamon oraz liście tejpatta, szmatkę zawijamy nitką, otrzymany pakiecik wkładamy do wody, wodę doprowadzamy do wrzenia.
  9. Do wody wsypujemy namoczony ryż, gotujemy około 4 minut - ryż powinien być wpół ugotowany (ziarenko ryżu po ściśnięciu palcem powinno być wciąż wyczuwalnie twarde i łamać się).
  10. Ryż odcedzamy.
  11. Na dno garnka o grubym dnie wylewamy 2 łyżki tłuszczu, układamy kurczaka wraz z marynatą, solimy (1 łyżeczka), na wierzch wykładamy na wpół ugotowany ryż, posypujemy resztą natki kolendry i mięty oraz pozostałą podsmażoną cebulą, wszystko polewamy mlekiem z szafranem oraz dwiema łyżkami klarowanego masła.
  12. Garnek szczelnie przykrywamy pokrywką, dla lepszego uszczelnienia przed nałożeniem pokrywki garnek możemy przykryć czystym kuchennym ręcznikiem lub folią aluminiową,
  13. Tak przykryte biryani gotujemy na małym ogniu przez 30 - 35 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/biryani-kurczakiem-chicken-biryani