Barfi z nerkowców (Kaju Burfi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (nie solonych, nie prażonych - jasnych)
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka klarowanego masła (może być zwykłe masło)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Orzechy blendujemy na drobny proszek. Należy pamiętać, żeby orzechy były w temperaturze pokojowej - nie z lodówki.
  2. Na teflonową patelnię wylewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia.
  3. Podgrzewamy mieszając do uzyskania syropu na "jedną nitkę", czyli do momentu, w którym kropla syropu upuszczana z łyżeczki pozostawi za sobą "nitkę", następnie zmniejszamy ogień.
  4. Do cukrowego syropu dodajemy zmiksowane orzechy, dokładnie mieszamy podgrzewając przez kilka minut, aż masa zgęstnieje i przestanie przylepiać się do powierzchni patelni.
  5. Zostawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
  6. Kiedy masa ochłodzi się na tyle, że możemy jej swobodnie dotknąć, dodajemy łyżkę klarowanego masła, wyrabiamy przez kilka minut w rękach, aby masło połączyło się z masą orzechową.
  7. Rozwałkowujemy na natłuszczonej płaskiej blasze na grubość około 1 centymetra.
  8. Kroimy w romby.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/barfi-nerkowcow-kaju-burfi