1 kilogram małych ziemniaków (idealne byłyby ziemniaczki o wielkości piłeczki pingpongowej, jeżeli są większe, możemy je przekroić na pół)
1 łyżka mielonego kaszmirskiego chili (lub 1 łyżeczka ostrego chili i 3 łyżeczki słodkiej papryki)
1 łyżka mielonego kopru włoskiego
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera) - możemy użyć też kminu rzymskiego
250 gramów jogurtu naturalnego
4-5 goździków
3-4 strączki czarnego kardamonu
2-3 strączki zielonego kardamonu
kawałek cynamonu (ok. 5 cm)
1 indyjski liść laurowy
8-10 ziaren czarnego pieprzu
pół łyżeczki asafetydy
1 łyżeczka cukru
olej do głębokiego smażenia
sól do smaku
woda
Przygotowanie/Preparation:
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie, powinny pozostać lekko twarde.
Jeżeli skórka jest niezbyt gruba, możemy ją zostawić, w przeciwnym wypadku obieramy.
Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
Tak przygotowane ziemniaki obsmażamy w głębokim oleju do zrumienienia. Podsmażone ziemniaki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
W dużym rondlu z przykrywką rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu, kardamon, cynamon, goździki. liść laurowy oraz pieprz, smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy asafetydę.
Dodajemy chili, koper włoski oraz imbir, mieszamy, następnie wlewamy jogurt rozmieszany z jedną szklanką wody.
Kiedy nasz sos zaczyna wrzeć, dodajemy ziemniaki, cukier, solimy do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki), zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut szczelnie nakryte pokrywką.
Sos powinien zgęstnieć, w razie potrzeby redukujemy przez chwilę delikatnie mieszając.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ziemniaki-kaszmirsku-kashmiri-dum-aloo