Ziemniaki po kaszmirsku (Kashmiri Dum Aloo)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kilogram małych ziemniaków (idealne byłyby ziemniaczki o wielkości piłeczki pingpongowej, jeżeli są większe, możemy je przekroić na pół)
  • 1 łyżka mielonego kaszmirskiego chili (lub 1 łyżeczka ostrego chili i 3 łyżeczki słodkiej papryki)
  • 1 łyżka mielonego kopru włoskiego
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera) - możemy użyć też kminu rzymskiego
  • 250 gramów jogurtu naturalnego
  • 4-5 goździków
  • 3-4 strączki czarnego kardamonu
  • 2-3 strączki zielonego kardamonu
  • kawałek cynamonu (ok. 5 cm)
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól do smaku
  • woda
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie, powinny pozostać lekko twarde.
  2. Jeżeli skórka jest niezbyt gruba, możemy ją zostawić, w przeciwnym wypadku obieramy.
  3. Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
  4. Tak przygotowane ziemniaki obsmażamy w głębokim oleju do zrumienienia. Podsmażone ziemniaki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. W dużym rondlu z przykrywką rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy nasiona kminu, kardamon, cynamon, goździki. liść laurowy oraz pieprz, smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć, dodajemy asafetydę.
  6. Dodajemy chili, koper włoski oraz imbir, mieszamy, następnie wlewamy jogurt rozmieszany z jedną szklanką wody.
  7. Kiedy nasz sos zaczyna wrzeć, dodajemy ziemniaki, cukier, solimy do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki), zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut szczelnie nakryte pokrywką.
  8. Sos powinien zgęstnieć, w razie potrzeby redukujemy przez chwilę delikatnie mieszając.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ziemniaki-kaszmirsku-kashmiri-dum-aloo